kOKULU TAŞ MALİYET HESAPLAMA

              Kokulutaşlarınızın maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz? Sizlerin bu konuda kullandığınız yöntemler nelerdir? Yorum bölümüne yazarsanız sevinirim.

               Kokulu taşlarınızı yaptınız.Pazarlar da buldunuz satabilmek için, peki bunları kaç liradan nasıl satacaksınız? Maliyet hesabını nasıl çıkaracaksınız.
             
               Naçizane size tavsiyem öncelikle küçük de olsa bir tane dijital ya da manuel mutfak terazisi edinmeniz.Bu şekilde daha sağlıklı onuçlar alabilirsiniz.
Diyeli,m ki görseldeki goncagülden yapacaksınız. Bu durumda önce gonca gülün kaç gram toz aldığını bilmeniz lazım.İçindeki su oranının hesaba dahil olup olmama sı hususunda karar sizin. Ve genelde bu gonca gül 50 gram civarı toz ve 15 gram civarı su alır. Kullandığınız tozun kg  fiyatını tek gonca güle indirgediğinizde minimum çıplak maliyet ortaya çıkacaktır. Yani bir kg kokulu taş tozunu 5 tl ye alıyor isenin; bir kg den ortalama 20 gonca gül çıkıyor olduğunu düşünür isek bir adet gonca gülün size maliyeti 25/30 kuruş arasıdır. Bunun tülünü diyelim ki 100 adetini 10 tl ye alıyorsunuz. Tül adet fiyatı size 10 kuruşa mal olacak demektir bu. Eğer kargo ile geliyor ise ürünleriniz;ürün bedeli+kargo bedeli/ürün sayısı şeklinde maliyet hesaplayınız lütfen. Kurdelanın da kullandığınız kadar olan kısmını metre bazından cm ye çevirerek maliyetini bulabilirsiniz. O da ortalama 2 ile 5 kuruş arası bir masraftır size. Çubuk taktınız.Çubuğun 100 adetini 2 tl ye almış olun bir çubuk maliyeti 2 kuruştur. Eğer kokulandırma da yapıyorsanız 5 kuruş da esans maliyeti ilave edelim. Şimdi toplayalım bakalım bir gonca gül size en fazla kaç liraya mal oluyor. 30 kuruş toz + 10 kuruş tül + 3 kuruş kurdela + 2 kuruş çubuk 5 kuruş esans.Toplamına bakalım = 30+10+3+2+5 =50 kuruş sizin bir adet gonca gül yapmak için kullandığınız maliyettir.Bunun el emeği kısmına gelince. Harcadığınız zaman,tasarım,görsellik,emek de el emeğidir.Buna her nekadar paha biçemeseniz de minimum 1 tl olarak değerlendirelim. Ben öyle yapıyorum, son olarak da %50 kâr marjı katalım mı? 1+0,50=1,50 tl yüzde ellisi 75 kuruş olacağına göre 1,50+0,75= 2.25 tl sizin bir adet gonca gülü satacağınız minimum fiyattır.
              Peki 1 tl ye ürün satanlar nasıl satıyor? İşte böyle emeklerini hiçe sayarak satıyorlar. O da artık onların takdiridir. Bu konuda çok da fazla yapacak bir şey yok...

               Umarım faydam dokunmuştur konu ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar