TRAKYA YÖRESİNDEN DIZMANA TARİFİ hamur işleri

1) 8 su bardağı un

2) 1 Tatlı kaşığı tuz
3) 1 Yemek kaşığı kuru maya
4) 5,5 su bardağı ılık su (ılık su mayalanmasını hızlandırıyor. Yoksa bekle ki mayalansın :)) )
5) 4 Yemek kaşığı yoğurt
6) 1 Yemek kaşığı sıvı yağ
7) 150 gr kadar lor ya da beyaz peynir.
8) 2 Tatlı kaşığı toz biber ( isteğe bağlı acı ya da tatlı )

Hamurun hazırlanması:

Unumuzu kabımıza alıp ortasını havuz şeklinde açarak tuz ve kuru mayayı kattıktan sonra ılık suyu ilave ederek maya eriyene kadar yavaş yavaş karıştırmalıyız. Daha sonra unumuzu karıştırıp kulak memesinden daha yumuşak kıvamda bir hamur hazırlıyoruz. Elde ettiğimiz bu hamuru büyük bir beze şeklinde hazırlayıp tahta sininin üzerine alarak üzerini nemli bir bez ile örtüyoruz. Ortalama 45 dk.kadar mayalanmaya bırakıyoruz.( Mayalanma süresi odanın ısısına göre değişkenlik gösterebilir.) Mayalanmış hamurumuzdan uzunlamasına parçalar keserek parmak uçlarımızla kestiğimiz uzun hamurun içini açıyoruz. İçi açılan bu hamurumuza önce peynirimizi sonra da toz biberimizi katarak bir uçtan başlayıp diğer uca kadar karşılıklı yapıştırarak kapatıyoruz. Bu hamurdan yaklaşık 3 parmak eninde parçalar kesip yağladığımız fırın tepsisine dizmeye başlıyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra üzerine yağlı yoğurdumuzdan sürerek tepsi mayasını almak üzere dinlenmeye bırakıyoruz. Tepsi mayasını da almış olan dızmanalarımızı önceden ısıttığımız fırınımıza sürüyoruz. Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Yorumlar