KİMLİK BİLGİLERİM ÇALINDI MI? SİZİN DE ÇALINMIŞ OLABİLİR DİKKAT EDİN

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaklaşık 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin internet bortamına sızdırıldığı resmen doğrulandı.
Kimlik bilgilerinin çalındığı yönünde çıkan haberler vatandaşların merak konusu oldu. 2010 yılında çalındığı iddia edilen kimlik bilgilerinin kopyalanması ile ilgili sorular çoğalıyor. Bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanı ile yaklaşık olarak 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel bilgilerinin içerdiği ortaya çıkması üzerine, kimlik bilgilerinin çalındığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Peki, Kimlik bilgileri çalındı mı? Bugünlerde kimlik bilgilerinin çalındığı yerdeki haberlerin çıkması üzerine, Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklamada “50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı haberi doğru değil, bu olayın güncel değeri yok” şeklinde ifade etmişti. Yıldırım kimlik bilgileri çalınması haberleri  ile ilgili “Bu haber çok eski bir haber. 2010 yılında da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir” şeklinde açıklama yaptı. Kimlik bilgileri sorgulama işlemi Thanksgiving (linki haberin ayrıntılarında) isimli internet sitesinden sorgulanabiliyor. Bu internet sitesini kullacak olan vatandaşların bilgisayarlarına virüs bulaşması konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Çalınan kimlik bilgileri ile neler yapılabilir? 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlerin kimlik bilgileri nasıl ve nereden çalındı? Haberleri ile ilgili detaylı bilgi haberin ayrıntılarında ve ajanshaber.com da.

KİMLİK BİLGİLERİNİN İNTENETE SIZDIĞI İDDİA EDİLDİ

Kimlik bilgilerinin internete sızdığı yönünde çıkan haberler üzerine vatandaşlar tedirgin oldular. Uluslararası haber sitelerinden edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz Pazar günü ortaya atılan ve 2010 yılından önce çalındığı iddia edilen 50 milyon vatandaşa ait temel kimlik bilgilerini içeren 7 GB büyüklüğünde bir veri tabanı Romanya kökenli bir siteye yüklendiği belirtiliyor. Kimlik bilgilerinin daha sonra Romanya merkezli siteden dünyanın dört bir yanına dağıldığı belirtiliyor.
KİMLİK BİLGİLERİ HANGİ SİTEDE
Yaklaşık olarak 50  milyon Türk Vatandaşının Kimlik bilgileri hangi site? merak edenler Kimlik bilgilerinizi Thanksgiving isimli aşağıda internet adresi bulunan bu siteden sorgulayabilirsiniz.
http://thanksgiving.who.ec/
Uyarı: Site üzerinden işlem yapıldığında bilgisayarınıza virüs bulaşabilir.
KİMLİK BİLGİSİ SIZDI MI NASIL KONTROL EDİLİR ve SORGULANIR?
Kısa bir süre önce gündeme gelen ve yapılan kontroller sonrasında intenrette sızan kimlik bilgilerinin kişilerle eşleştiğini gösteriyor, ancak herkesin kimlik bilgisi ortaya çıkmış değil. Vatandaşlar “thanksgiving” adlı bir sitede yer alan kimlik sorgulama aracı ile kimlik ve adres bilgilerinin sızıp sızmadığını kontrol edebiliyorlar. Ancak bu ve benzeri kimlik sızıntı kontrol sitelerine herkes erişemiyor. Siteler açılmıyor veya erişilemiyor. Ayrıca bu sitelerde yer alabilecek virüslere karşı da uyarı yapılıyor.
BANKA HESAPLARI VE BANKA KARTLARINA DİKKAT!
 Banka hesap ve kredi kartı bilgilerinin ise bu kapsamda değerlendirilemeyeceği, şifreler başkalarının eline geçmediği sürece bu bilgilerin güvende olduğu açıklandı. Ancak sahte kimlik çıkaran bir kişinin başkasının banka hesabından para çekmesi ya da sahte banka kredi kartı çıkarması mümkün bulunuyor. Uzmanlar sızan kimlik bilgilerimizden yola çıkılarak kişiler aleyhinde çeşitli işlemler yapılabileceğini belirttiler.
  • Kimlik bilgilerimizle kredi çekilebilir
  • Faturalı faturasız telefon hattı alınabilir
  • Sahte kimlik çıkarılabilir
    Ticaret yapılabilir, şirket kurulabilir
    Kefil olabilir
    Mal ve hizmet satın alınabilir
    Bankadan para çekilebilir
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye’deki seçmen sayısına yakın” diyerek bilgilerin YSK’nın seçmen listesindeki bilgiler olduğunu açıkladı. Bozdağ, ‘’Nereden sızdı, nasıl sızdı bilmiyorum’’ dedi.
İÇİŞLERİ BAKAN'INDAN KİMLİK BİLGİLERİNİN ÇALIMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ
Kimlik bilgilerinin çalınması ile ilgili olarak, İçişleri Bakanı Efkan Ala, kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin açıklamalar da bulundu. Ala, "nüfusta sızma yok" dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, kimlik bilgilerinin sızdırılması iddiasına yönelik olarak "Asıl nüfus bilgilerinin tutulduğu Nüfus Genel Müdürlüğünden bir sızma yok. Vatandaşlarımız rahat olsun, endişe etmesin." dedi.
KİMLİK BİLGİLERİ İLE İLGİLİ BAŞBAKAN İLK AÇIKLAMAYI YAPTI
Konuyla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ilk kez konuştu. Finlandiya'daki temaslarında gazetecilerin sorusu üzerine konuşan Davutoğlu, "Bu verilerin sızdırılması konusunu ciddiyetle ele alıyoruz. Dün Binali Beyden konu ile ilgili bilgileri edindik. Bu konuda yapılması gereken çalışmalar konusunu da ele aldık. Kendilerinden bu gelişmeye dair çalışmalar yapmasını istedik. Bütün vatandaşlarımız bu konuda gerekli herşeyin yapılacağından emin olmalıdır. Benim kişise verilerim ne kadar önemliyse bütün vatandaşlarımızın kişisel verileri önemlidir." dedi.

Yorumlar